Sümerler tarihi


TARİHE YÖN VEREN SÜMERLER VE SÜMER UYGARLIĞI HAKKINDA BİLGİ

Tarihe Yön Veren Sümerler ve Sümer Uygarlığı Hakkında Bilgiİcatları, faaliyetleri ve yaşam tarzlarıyla tarihin seyrini değiştiren Sümerler kimdir, neleri icat etmişlerdir ve günümüze katkıları nelerdir? Bu içeriğimizde Sümerler'e dair ne varsa sizler için bir araya getirdik.


Mezopotamya'da ilk uygarlığı oluşturan topluluktur. Şehir devletleri şeklinde kurulmuş ve site devletleri adını almaktadırlar. Uygarlık tarihinin en önemli uygarlıklarından biri olarak yazıyı icad eden topluluk olarak bilinmektedirler.

  • Mezopotamya’da ilk uygarlığı kuranlardır.
  • Aşağı Mezopotamya’da kurulmuştur.
  • Şehir devletlerine ‘Site’ adı verilir.
  • Urgakina, ilk Sümer kanun yapıcısıdır.
  • Sümer yasalarında fidye esası görülür.
  • İlk Sümer Kralları aynı zamanda baş rahiplerdi.
  • Tekerleği icat eden kavim olarak bilinmektedirler.
  • Yazıyı da icat eden toplum Sümerlerdir.
  • Ziggurat adı verilen çok katlı tapınaklar yapmışlardır.
  • Sümerler ilk sayı sistemini bulmuşlardır.
  • Takvimi ilk kez çembere göre ayarlamışlardır.
  • İhtiyaçlar insanları bilimsel çalışmalara yönlendirmiştir.
  • Gılgamış, Tufan ve Yaradılış dini manzumelerini yazmışlardır.
  • Çok tanrılı din inanışı hakimdir.

sumer.jpeg


Sümer Uygarlığında Toplum Yapısı

Devlet kentlerden oluşmuştu ve her kent surlarla çevrili idi. Kent içinde yüksek bir tepeye yapılan tapınak bulunurdu ki bu sosyal yaşamın merkezini oluşturmaktaydı. Başlangıçta Anaerkil bir toplum yapısına sahiptiler. İş bölümünün derinleşmişti.1. sınıfı din adamları ve askerler 2. sınıfı halk 3. sınıfı ise kölelerin oluşturduğu bir sınıflama yapıldı. Sürekli savaşlar sonucunda köle edinilmesiyle sağlandı buda halktan her insanın kolayca köle edinebilmesini sağladı. M.Ö. 3000-2500 yıllarında yüksek ruhbanlardan oluşan egemen sınıfları dinsel yapıya sahip kent devletlerinin yöneticileri olarak ortaya çıktılar.

sumer-uygarliginda-toplum-yapisi.png

Bu kral rahipler dinsel ve siyasal işleri yürütürlerdi. Bir kentin baş rahip aynı zamanda o kentin başkanıydı. İlk defa Akadlar tarafından içten çökertildi ve bundan sonra bir daha eski haline gelemedi; M.Ö. 2000'li yıllardan sonra uygarlıkları bağımsız kimlikleriyle yaşayamadı. Ardından gelen Akad ve Babil uygarlıkları çoğunlukla Sümerlerin izlerini taşıdılar. Kendilerine özgü dilleri ve çivi yazıları uzun süre yaşadı. Sümer inanışları ve mitolojisi de Fenike - Yunan - Roma bağlantısıyla günümüze dek ulaştı. Şu an
Dünyamızda kullanılan İncil, Tevrat ve Kur'an da da Sümer inanış ve felsefesinin izlerine rastlandığını iddia edenler vardır.

ziggurat.jpgSümerlerde Din ve Mitoloji

Sümerlerin dini inanış biçimleri oldukça mistik ve fantastik bir şekildedir. Çok tanrılı bir inanışla beraber her nesnenin bir tanrısı olduğu inancına sahip olmuşlardır. Sümerlerin bu tanrıları insan görünümünde fakat insanüstü güçlere sahip tanrılardır. Sümer tanrıları insanlara ne istediklerini söylemez, ancak insanlar onlara ne istediklerini sorabilir ve bu sorularına cevap alabilirlerdi.

sumerler-hakkinda.jpgSümer halkı tanrılarla iletişimlerini Ziggurat adı verdikleri tapınaklarda gerçekleştiriyorlardı. Bu Ziggurat’lar, tanrıyla iletişim kurabildiğine inanılan insan olan, Rahipler tarafından işletilirdi. Din adamları tanrılara istediklerini sorar, onlara kurbanlar adar ve kendilerine azap etmemesi için tanrılarına yalvarıp dua ederlerdi. 


Sümerlerde Sosyal Yaşam 

Mezopotamya’da yaşamış olan Sümerler, bilim ve teknik konularında içinde bulunulan tarih çağının oldukça ilerisinde olmuşlardır. Sümerlerin çanak, çömlek, kazan, ekmek pişirme tandırları gibi birçok araç ve gereci yapmışlardır. Bununla birlikte Sümerler sert ve güçlü madenleri de işlemiş oldukça gelişmiş bir yapı tekniği kullanarak taş, kerpiç ve tuğlalar kullanarak iki ve üç katlı evler inşa etmişlerdir. Şajşırtıcı şekilde bir sulama sistemi kullanan Sümerler, bataklıkları kurutup yaşadıkları yerlere kanallarla su taşımışlardır. Bentler yapmışlar, sel baskınlarının önlemişler ve barajlar yaparak ihtiyaç suyunu koruma altına almışlardır. Sümerler yapmış oldukları düzenli sulama ile tarım arazilerinden oldukça verim almış ve elde ettikleri mahsulleri depolamayı başarabilmişlerdir.

sumerlerde-sosyal-yasam.jpg

Sümerlerde Bilim 

Bilim ve teknik alanında diğer tüm toplumların önünde olan Sümerler, Matematik ve Geometrinin temellerini atmışlardır. Matematiğin temeli olan dört işlemi bulmuşlar ve dairenin alanını hesaplamayı başarmışlardır. Sümerler, tüm bunların yanında zaman hesaplamasında inanılmaz bir başarı elde ederek gelişmiş bir takvim kullanmaya başlamışlardır. Tarihte Ay yılına dayalı ilk takvimi bulmuş olan Sümerler takviminde, yıl 360 gün, aylar 30’ar gün olarak hesaplamışlardır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar