Otlukbeli meydan savaşı

■Otlukbeli meydan savaşı■

Uzun Hasan'ın saldırgan tavırları devam edince,11 Nisan 1473'te Fatih Üsküdar 'dan  Anadolu'ya hareket etmişti. Fatih ve uzun Hasan bu sefer kesin olarak hesaplaşacaklardı .Fatih Anadolu'nun istikbalinin bu savaşta olduğunun farkındaydı.Fatih Rumeli'de büyük  kuvvetler bırakarak Anadolu'ya hareket etmişti.Osmanlı ordusundaki düzen, disiplin,ikmal ve lojistik diğer devletlerin hayal bile edemeyecekleri kadar mükemmeldi .Osmanlı ordusu ateşli silahları etkin biçimde kullanırken,Uzun Hasan ve ordusu  o güne kadar askeri top ve tüfeği bile hiç görmemişlerdi. Osmanlı ordusu  190 bin kişiden oluşuyordu.Bunun 90 bin kadarı sıhhiye,mutfak ,levazım ,nakliye gibi sınıflardı.Bu oran Osmanlı ordusunun çağının çok üstünde bir ordu olduğunu anlatan güzel bir örnekti.

Savaş,Şehzâde Mustafa' nın Akkoyunlu sol kanadına anı bir saldırısı ile başlamıştı. Fatih,'in emri ile Şehzâde Bayezid savaşın 8.saatinde genel taarruza geçmişti.Uzun Hasan'ın çadırına kadar girilmişti.Uzun Hasan bir daha osmanlıların karşısına çıkmaya cesaret edememiş,Akkoyunlu Devleti de parçalanıp tarihinin çöplüğüne  gitmişti.

Savaştan bir yıl sonra Şehzâde Mustafa hastalanıp vefat etmişti. Bu olay Fatih Sultan Mehmet'i çok üzmüştü .Şehzâde Mustafa büyük bir kumandandı.Fatih de kendi yerine onun geçmesin arzuluyordu .Şehzâde Cem getirilmişti.Şehzade Mustafa Bursa'ya getirilerek dedesi 2.Murat 'ın türbesi yanında toprağa verilmiştir.Otlukbeli zaferinden sonra Avrupa'nın da kötü hevesleri kursaklarında kalmıştı.Artık Osmanlı'nın Avrupayı fethetmesini yavaşlatabilecek hiçbir güç kalmamıştı 1479 yılında Kırım da Osmanlı hakimiyetini kabul etmek zorunda kalmıştı.Kırım'ın ardından Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı  donanması, İtalya üzerine gönderilmiş. Ve otranto fethedelmisti. Fatih, otranto'yu köprübaşı yapıp tüm İtalyayı ve Romayı fethetmek istiyordu. Ancak buna ömrü yetmeyecekti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar