Varna ve sırpsındığı zaferi..

*Varna zaferi
2. Murat tekrar tahta geçmesi haçlıların uykularını kaçırmıştı. Kolay bir zafer beklerken karşılarına 2. Murat tekrar çıkmıştı. İki ordu 10 kasım 1444 Varna'da karşılaşmışlardı. Hunyadi  Janos anı bir hücumla Türk sağ kanadını geri çekilemeye mecbur etmişti yâda onlar öyle düşünüyordu çünkü 2. Muradın bir planı vardı. Bu olay orduda biraz panik yaratmıştı.

Soğukkanlı komutan ve padişah olan sultan 2. Murat düşmanın çevrilmesini emretti. Düşman çember içine alınarak yavaş yavaş imha  edilecekti bu olay üzerine haçlı ordusu dağılmaya başladı. Hundayi Janos kısa  bir süre dağılmayı engellemeye çalıştı ama başarılı olamadı. Başarılı olamayınca çareyi çekilerek kaçmakta başladı 2. Murat'ın üstün zekası sayesinde büyük bir zafer kazanılmıştı.



*Sırpsındığı Zaferi
Edirne'nin alınması üzerine rahatsız olan Balkan ve Avrupa  devletleri hemen harekete geçerek Haçlı ordusunu kurmuşlardı. Ordunun başına da Macar kralı 1. Layoş geçirilmişti.
Haçlı ordusu hızla ilerleyip Sırpsındığı denirken yerin güneyine yerleşmişlerdi. Sultan 1. Murat ise ordu ile beraber Bursa'da bulunuyordu. Ordu yetişine kadar kadar haçlılar Edirneyi alabilir hatta Gelibolu'ya kadar inebilirdi.
Büyük akıncı komutanı Hacı İlbeyi straretijik ve kahramanca bir karar alarak bir gece ansızın diyerek 10 bir akıncısıyla düşman ordularını üç koldan saldırmıştı.

Uykularından uyanan Haçlı askerleri bu saldırıyla neye uğradıklarını şaşırdılar.Bu dehşet ortamı içinde  Haçlılar kendilerine Sultan 1. Murat  komutasındaki Türk ordusu olduğunu  anlatmıştı ama hiç bir şey yapamamışlardı Hatta bazıları uykularından bile uyanamamıştı ve böylece Sırpsındığı zaferi elde edildi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar