Preveze deniz savaşı

•Preveze deniz savaşı 

 

Nedenleri: 

Korfo Adasının Osmanlı Devleti tarafından kuşatılmış olması 

Dönemin Alman İmparatoru olan Şarlken ile Venediklilerin Osmanlı Devletinin Akdeniz bölgedeki üstünlüğüne son vermek istemesi ve akdenizde hakimiyet kurmak istemeleri 

Osmanlı Devleti'nin Avusturya ile olan savaşta yıprandıklarını düşünerek faydalanılmak istenmesi

Osmanlı Devleti'nin Ege Denizi’ni tamamen kontrol altında tutmak istemesi ve Almanların ve cenevizlerin de egeyi istemesi 

 Osmanlı Devleti'nin ilerlemesini durdurmak istemesi 

Din adamlarının büyük etkisi ile Hristiyanlara karşı bir kışkırtma oluşturması 

Din adamlarının ve Papa'nın ismini yüceltmek istemesi 

Bizans'ın Türkler karşısında zor durumda kalması ile Avrupa'dan devletlerinden  yardım talep etmesi 

  Türk -İslam Dünyasının zenginliğinin karşısında Avrupa'nın fakirliği 

Avrupa'daki soyluların daha çok para istemesi 

Sonuçları:

Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti'nin başarılı olması ile Akdeniz Türk gölü olmuştur ve Osmanlı Devleti'nin himayesine girmiştir v 

1551 tarihinde Trablusgarp İspanya'dan alınmıştır. 

1568 tarihinde Sakız Adası Cenevizlilerden alınmıştır. 

1571 tarihinde Venediklilerden Kıbrıs alınarak Akdeniz ticareti Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir ve İnebahtı Deniz Savaşı'na zemin hazırlanmıştır. 

Preveze Deniz Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

Preveze Deniz Savaşı 27 Eylül 1538 yılında Barbaros Hayrettin Paşa ile Andrea Doria komutasındaki Haçlı kuvvetlerini yenerek başarı elde etiği deniz savaşıdır. 


•Osmanlı tarihindeki en önemli deniz savaşıdır. Preveze Deniz Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından Akdeniz bölgesi, bir Türk gölü haline gelerek Osmanlı Devleti'nin gücü ve Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın taktiksel zekaya sahip olması zaferi getirmiştir. Avrupa'daki kralların desteği ile hüküm süren deniz korsanlığının önüne geçilerek engellenmiştir. Bunun haricide deniz seyahati deniz ticaretiyle sahilde yaşamakta olan halkın yaşamında emniyet ve huzurlar sağlanmıştır. Kuzey Afrika'da bulunan İslam devletleri Avrupalı olan devletlerin yaratmış olduğu tehlikelerden korunması sağlanmıştır. 


•1537 tarihinde, büyük Osmanlı Donanmasının Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa; Venediklilerden Ege ve Yunanistan'ın denizlerinde bulunmakta olan bazı adaları alarak Nakşa Dükalığı'nı Osmanlı topraklarına katmayı başarmıştır. Daha sonrasında Venediklilerin ellerinde bulunan Korfu Adası'nı kuşatmıştır. O sıralarda İspanya toprağı olan İtalyan çizmelerinin güney ucundaki Calabria sahillerini tahrip etmiştir. 


Bu tehditlerin üzerine Papa 1538 tarihinde Barbaros Hayreddin  Paşa'yı durdurmak amacı ile Haçlı ordusu hazırlamıştır


Barbaros Hayrettin Paşa çok kısa bir zaman içerisinde Tunus'u fethetmiştir. Kısa süre içerisinde İtalya'ya dayanmış olması ile de batı dünyasındaki endişeler oldukça artmıştır. Yapılan bu kutsal ittifak ile Osmanlı Devleti'ne karşı bir donanma oluşturulmuştur. Bu donanmanın başına ise Avrupa'nın en başarılı denizcisi getirilmiştir. Barbaros Hayrettin Paşa sonrasında Preveze'ye doğru hareket etmiştir. 


Barbaros Hayrettin Paşa donanması bu sıralarda savunma mı yoksa taarruz mu yapacağına tam olarak karar verememiştir. Barbaros Hayrettin Paşa rüyasında görmüş olduğu savaş stratejisini uygulayarak Osmanlı donanmasının gemilerini körfezden çıkartmıştır. Türk donanması arka taraftan hilal biçiminde haçlı donanmasını çevreleyerek hareketsiz kalmaları sağlanmıştır. Başlayan top atışlarının Osmanlı gemilerine isabet etmemesi ile Osmanlı donanması büyük bir top atışı ile Haçlı donanmasındaki gemileri bir bir batırmıştır. 


Haçlı donanmasından toplamda 60 kanyon bu top atışlarının sayesinde batmıştır. Haçlı ordusuna daha fazla ilerlemek isteyen Osmanlı ordusu çok büyük bir hücum ile kalyonları yararak daha da ilerlemişlerdir. Haçlı donanmasının giderek büyük kayıplar vermesi ile üç taraftan da aynı anda gelen top atışları ile Haçlı donanmasının bütün gemileri geri çekilmeye mecbur bırakılmıştır. Bu şekilde Preveze savaşı Osmanlı İmparatorluğunun zaferi ile sonuçlanmıştır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar